نام تجاری گیاه:
Granny Smith green apple
نام علمی گیاه:
Malus domestica × Malus sylvestris
تاریخچه:
سیب ترش گرانی اسمیت بومی استرالیا است و زمانی شناخته شد که خانمی به نام ماریا آن اسمیت بذر آن را در دهه ی ۱۸۶۰ م، به اشتباه کشت کرد. به همین سبب این میوه را گرانی اسمیت، نامیده اند. گرانی به معنی مادربزرگ است و اسمیت نام این خانم بود. براساس منابع موجود، این گیاه حاصل تلاقی دو گونه ی Malus domestica و Malus sylvestris است.
نخستین بار در دهه ی ۱۹۳۰ سیب گرانی اسمیت به اتحادیه ی اروپا صادر شد، سپس در دهه ی ۱۹۷۰ به ایالات متحده ی آمریکا راه یافت. این نوع سیب در سوپرمارکت ها به وفور یافت می شد چون به دلیل داشتن پوست ضخیم و خاصیت انبارداری، برای حمل و نقل مناسب بود. این میوه می تواند از اواخر اسفند برداشت و تا آبان ماه در انبار نگهداری شود. امروزه سیب ترش در استرالیا، اروپا، نیوزلند، آمریکای جنوبی و ایالات متحده ی آمریکا کشت می شود.
خواص
۱- آنتی اکسیدان
سیب ترش منبعی غنی از فلاونوئیدها به ویژه سیانیدین و اپی کاتچین است. ویتامین Cو فلاونوئیدهای این میوه آنتی اکسیدان های قوی هستند که بدن را از آسیب رادیکال های آزاد محافظت می کنند و بدین ترتیب از خطر ابتلا به بیماری های قلبی، دیابت و … می کاهند.
۲- کاهش وزن
میزان کالری سیب ترش کم است و وجود فیبر زیاد در آن هم به کاهش وزن کمک می کند. فیبر محلول در قسمت نرم میوه، آب را در روده جذب می کند و ماده ای ژل-مانند تشکیل می دهد که از سرعت هضم می کاهد. چنانچه هنگام عصر یا دقیقاً پیش از غذا سیب ترش مصرف کنید، مدت زمان بیشتری احساس سیری خواهید کرد.
در دانشگاه واشنگتن تحقیقی انجام شد و محققان هفت نوع سیب به موش های چاق خوراندند و مشاهده کردند در موش هایی که سیب گرانی اسمیت می خوردند، ترکیب باکتریایی مدفوع تغییر کرد و شبیه ترکیب باکتری ها در مدفوع موش های لاغر شد. اهمیت این یافته در آن است که جمعیت باکتری دستگاه گوارش در موش های لاغر و چاق متفاوت است و این امر درباره ی انسان ها هم صدق می کند. با مصرف سیب ترش، نسبت باکتری هایی مثلE. Coli مشابه نسبت آنها در موش های لاغر شد و سیب ترش بیش از دیگر انواع سیب این اثر را داشت.
به گفته ی محققان، فیبر و پلی فنل های این نوع سیب حتی پس از اینکه در معرض جویدن، اسیدهای معده و آنزیم های هضم قرار گیرند، سالم باقی می مانند. وقتی این ترکیبات به روده می رسند، بوتیریک اسید تولید می کنند که منجر به توسعه ی جمعیت باکتری های مفید می شود. این تعادلِ مجددِ جمعیت میکروبی روده، سبب کاهش وزن می شود به همین دلیل می گوییم، مصرف سیب ترش در کاهش وزن موثر است.
۳- تنظیم فشار خون
محققان دانشگاه میشیگان در گزارشی بیان کردند که سیب می تواند تنش اکسیداتیو، فشار خون و میزان کلسترول را کاهش دهد. آنها در پژوهشی، ابتدا باعث چاقی در موش های سوری شدند و سپس به نیمی از موش ها سیب خوراندند. در پایانِ مطالعه، گروهی که سیب خورده بودند کمتر در خطر ابتلا به بیماری قلبی بودند و سطح کلی سلامتی شان بالاتر بود.
۴- تنظیم قند خون
سیب ترش می تواند قندخون را در تعادل نگه دارد که این امر برای افراد مبتلا به دیابت یا در معرض ریسکِ ابتلا به این بیماری مهم است. فیبرِ سیب ترش، جذب قند در روده ی کوچک را به تأخیر می اندازد و از خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ می کاهد. به گزارش مجله ی Best Health Magazine، احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ در زنانی که روزانه یک عدد سیب می خورند، ۳۰ درصد کمتر از دیگران است.
۵- بهبود عملکرد قلب و عروق
میزان پتاسیم سیب گرانی اسمیت، بیشتر از دیگر انواع سیب است. پتاسیم الکترولیتی است که مایعات درون و اطراف سلول را در تعادل نگه می دارد. این امر برای جریان الکتریکی درون بدن که باعث تپیدن قلب می شود ضروری است. به همین دلیل مصرف این میوه را برای سلامت قلب مفید می دانند.
برپایه ی تحقیقی که روی انسان ها انجام و نتایج آن در Journal of Functional Foods منتشر شد خوردن روزانه ی سیب توانست از سختی سرخرگ ها بکاهد. در افرادی که به مدت چهار هفته هر روز سیب می خوردند، اکسیداسیون LDL(کلسترول بد)کاهش یافت. با توقف این اکسیداسیون، از ایجاد پلاک (تجمع چربی در عروق) و بروز ناراحتی قلبی جلوگیری می شود. در واقع، افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر قلب که رژیم سیب دریافت کردند شاهد بهبود وضعیت سرخرگ ها بودند.
۶-بهبود عملکرد حافظه
کوئرستین که از ترکیبات سیب ترش است، یک آنتی اکسیدان قوی است که اثر آن در برابر رادیکال های آزاد می تواند قوی تر از ویتامین C باشد. برمبنای نتایج حاصل از پژوهشی که در ژورنال Journal of Agricultural and Food Chemistry منتشر شد، کوئرستین قادر بود بهتر از ویتامین C در برابر تنش اکسیداتیو، از اعصاب محافظت کند. این امر می تواند بدین معنی باشد که کوئرستین احتمال پیشرفت اختلالات اعصاب مثل آلزایمر و پارکینسون را کاهش می دهد.
۷- ضد سرطان
محققان در ژورنال APTEFF نتایج بررسی اثرِ کاربرد سیب ترش بر سلول های سرطانی را منتشر کردند. آنها با بررسی اثر سیب ترش بر سه رده ی سلول سرطانی HeLa، MCF7 و HT-۲۹ مشاهده کردند که سیب ترش مانع از تکثیر این سلول ها شد و بیشترین بازدارندگی مربوط به رده ی سلولی HeLa بود. نویسندگان این مقاله معتقدند ترکیبات فنلی سیب ترش( با خاصیت آنتی اکسیدانی قوی)، می توانند بر سیستم اکسیداسیون و احیاء تأثیر گذاشته و از تکثیر سلول ها بکاهند. پژوهشگران دیگری، بازدارندگی از تکثیر سلولی را به مقادیر ویتامین C و برخی کارتنوئیدها و آنتوسیانین ها نسبت داده اند.
مواد مؤثر
کلروژنیک اسید، کافئیک اسید، کاتچین، اپی کاتچین، روتین، کوئرستین، فلوریدزین، سیانیدین.
دانستنی ها
پس از جنگ جهانی اول سیب ترش، محصول صادراتی اصلی استرالیا بود و در نهایت به یکی از محبوب ترین انواع سیب در استرالیا تبدیل شد.
حد مجاز مصرف
دوز مناسب مصرف سیب ترش به عوامل گوناگونی مثل سن فرد، سطح سلامتی و عوامل دیگر بستگی دارد. هم اکنون اطلاعات علمی کافی برای تعیین دوز مناسب سیب ترش در دسترس نیست. به یاد داشته باشید همانند هر ماده ی دیگری، مصرف بیش از حدِّ گیاهان دارویی هم مضر است. هنگام مصرف این مواد به دستورالعمل روی محصول توجه و با پزشک خود مشورت کنید.
بهترین زمان مصرف
۱ تا ۲ ساعت پیش یا پس از غذا.
عوارض جانبی
- بهتر است افراد دیابتی درباره ی مصرف سیب ترش با پزشک خود مشورت کنند.
- کسانی که به گیاهان خانواده ی گل سرخیان مثل هلو، زردآلو و گلابی حساسیت دارند باید پیش از مصرف این سیب با پزشک خود مشورت کنند.
تداخل های دارویی احتمالی
آب سیب می تواند میزان جذب داروی فکسوفنادین (ضد حساسیت) و اثر آن را کاهش دهد.
کاربرد در طب قدیم
در طب سنتی گفته می شود سیب ترش برای افراد گرم مزاج بسیار مفید است و کسانی که سردمزاج هستند باید سیب شیرین بخورند. سیب ترش را در قدیم برای درمان نقرس و بیماری های عصبی استفاده می کردند.
محصولات مرتبط با سیب ترش
-
چای سیب ترش نیوشا